Xaloc XXI és el nom del Projecte de 3r d’ESO, amb el que s’introdueix a l’alumnat al món dels mitjans de comunicació. Premsa, ràdio i televisió són els tres mitjans que es treballen.

Premsa

L’alumnat ha d’investigar el seu entorn i, amb la informació obtinguda, ha de fer de redactor, reporter gràfic… Una vegada realitzades les diferents tasques: cercar fonts directes, fer un recorregut fotogràfic per la realitat que l’envolta, redactar notícies de diferent tipus… surt el producte final, la maquetació del seu propi diari, que serà testimoni del succeït al seu poble o voltants.

Ràdio

La tècnica del so, la redacció de les notícies i treballar diferents rols són les primeres passes que es duen a terme abans d’agafar el micròfon i gravar el magazine a l’estudi de ràdio de l’institut. Les seccions que s’inclouen són: butlletins informatius, anuncis publicitaris, música, entrevistes, receptes de cuina, debats, narracions de contes i crítiques, per exemple, cinematogràfiques.

Televisió

Es parteix de l’elaboració de guions inicials per poder anar desenvolupant les diferents activitats, com per exemple la creació i edició de video tutorials i les seccions d’un magazine. El producte final: la producció d’un programa televisiu on s’han treballat les diferents seccions pròpies del mitjà televisiu. S’ha simulat la gravació a un plató de televisió real amb l‘ús de croma.