Informació matèries optatives – 4t d’ESO

Matemàtiques A

En aquesta assignatura desenvoluparem les matemàtiques mitjançant la resolució de problemes i l’anàlisi de situacions de la vida quotidiana. En definitiva, veurem la vessant més pràctica de les matemàtiques.

Matemàtiques B

En aquesta assignatura, a més de desenvolupar les matemàtiques mitjançant la resolució de problemes i l’anàlisi de situacions de la vida quotidiana, aprofundirem en els procediments algebraics, geomètrics, analítics i estadístics, incorporant contexts matemàtics, científics i socials. Així que, si t’apassionen les matemàtiques i/o les necessites pels teus estudis posteriors, aquesta és la teva opció.

Biologia i Geologia

És una matèria científica on és important el raonament lògic, la resolució de problemes i les destreses en el laboratori. L’assignatura ajuda a entendre el que passa al nostre voltant, tant des del punt de vista biològic com geològic i dóna explicacions a molts fenòmens que durant molt temps han estat un misteri per la humanitat.

Està destinada als alumnes que volen cursar un Batxillerat científic ja que es treballen uns continguts bàsics que després s’ampliaran. No obstant, també és una bona opció per aquells alumnes que volen fer una formació professional relacionades amb les famílies d’imatge personal, d’activitats agràries i medi ambient, de sanitat i d’activitats físiques i esportives.

Digitalització

Vols entendre com funcionen de debò els dispositius, les xarxes i les aplicacions que utilitzes cada dia? L’assignatura de Digitalització et dona les eines per dominar la tecnologia i preparar-te per a estudis tècnics o científics, tot posant en pràctica coneixements útils pel futur acadèmic i professional.

💻 Tecnologia per dins
Exploraràs per dins com funcionen els ordinadors, com es munten, s’instal·len i es configuren. Aprendràs a connectar dispositius a xarxes, entendre l’Internet de les Coses i configurar dispositius. Si t’agrada tocar components, solucionar problemes o entendre com es parla una màquina amb una altra, aquesta matèria és per a tu.

🌐 Digitalitza el teu aprenentatge
Treballaràs amb aplicacions de creació, gestió i publicació de continguts digitals. Aprendràs a cercar informació fiable, organitzar coneixement i treballar en línia col·laborativament. Et mouràs per entorns virtuals i crearàs aplicacions senzilles, utilitzant realitat augmentada o virtual.

🔒 Seguretat i benestar en el món digital
Coneixeràs els riscos digitals i com protegir-te. Aprendràs a mantenir els teus dispositius segurs, gestionar la teva identitat digital, evitar estafes i crear hàbits tecnològics saludables. També et formaràs per detectar situacions com el ciberassetjament o la dependència tecnològica i com actuar-hi amb responsabilitat.

🧠 Pensament crític i ciutadania digital
Analitzaràs la informació que circula per internet, com es construeix la teva reputació digital i quin impacte té la tecnologia en la societat. Parlaràs d’ètica, intel·ligència artificial, sobirania tecnològica, sostenibilitat digital i participaràs activament en l’ús responsable de la tecnologia.

🚀 Digitalització no és només una assignatura, és una porta d’entrada al teu futur com a usuari crític, creador de solucions digitals i ciutadà connectat.

Economia i Emprenedoria

Vols saber què és l’economia i com t’afecta? T’agradaria crear la teva pròpia empresa? Et preocupa el teu entorn i el seu futur?

Aquesta matèria t’ajudarà a comprendre aspectes bàsics de l’economia i les finances, necessaris per tenir una vida conscient. També, aprendràs a crear solucions innovadores a problemes personals, socials o empresarials i milloraràs les teves habilitats comunicatives i de cooperació.

Per fer-ho, analitzaràs l’entorn i desenvoluparàs un pensament crític, cap a un model sostenible i solidari.

Al mateix temps, realitzaràs tot un procés que desenvoluparà les teves capacitats comunicatives, de gestió d’emocions, d’autoconeixement i de creativitat.

Finalment, faràs un projecte d’emprenedoria en grup, a partir d’una idea pròpia, i aprendràs a crear una empresa des de zero.

Expressió artística

Creies que l’Educació Plàstica acabava a tercer d’ESO? Doncs no! Si vols continuar desenvolupant els teus projectes artístics en un ambient col·laboratiu, tens les portes del taller obertes de gom a gom. Dibuix, disseny, color, grafiti… Tot això t’espera a l’optativa d’Expressió Artística de 4t d’ESO!

Física i Química

La matèria és una ampliació de la física de segon d’ESO i de la química de tercer d’ESO. Recomanada a aquells alumnes interessats en la ciència i especialment recomanada als alumnes interessats en un batxillerat científic o tecnològic i els cicles formatius relacionats amb les ciències de la salut.

Formació i Orientació Personal i Professional

Què vols fer en acabar l’institut? Saps quines opcions de futur tens? Estàs preparat per accedir al món laboral?

A partir de les teves habilitats i dels teus objectius i interessos personals, se t’orientarà cap a la formació per a la vida adulta i rebràs eines per prendre les millors decisions.

Per fer-ho analitzaràs l’entorn acadèmic i professional i els diferents camins possibles, els tipus de contracte de treball, confeccionaràs un pla de cerca activa de feina, aprendràs a fer el teu currículum i una carta de presentació i sabràs com actuar a una entrevista de treball, entre moltes altres coses!

Llatí

Si t’interessa el batxillerat d’Humanitats o el de Ciències Socials, o si vols saber qui eren Venus, Júpiter, Ròmul, Neptú i molts altres personatges mitològics. Si creus que pot ser interessant millorar el teu domini de les llengües gràcies a una nova llengua tan antiga com interessant, no dubtis que has de matricular-te a Llatí.

Música

La música forma part de la nostra vida. Estem envoltats de música i per això aprendrem, sobretot, a gaudir de la música. Posarem en pràctica la música que ens agrada i que escoltam, de distints repertoris. Treballarem diferents contextos musicals sobre grups o cantants de POP, ROCK, CANTAUTORS, JAZZ, BLUES, MÚSICA I CINEMA i MUSICALS. D’aquesta manera adquirirem eines per a entendre la música. Es faran treballs de recerca i presentacions. L’aula de música del nostre institut està ben equipada per poder dur a terme interpretacions i arranjaments de tots tipus d’estils musicals de manera individual, en petit grup i en gran grup.

Religió catòlica

L’assignatura de Religió és una àrea del currículum que ens ajuda a comprendre la dimensió humana i transcendent de la vida.

És una àrea transversal i, per tant, t’ofereix la possibilitat d’interaccionar el que vas aprenent a altres àrees.

L’assignatura ens mostra unes pautes on poder parlar d’Ecumenisme i de relacions interreligioses.

No podem entendre el món mediterrani i la civilització occidental sense conèixer el fet religiós.

El fet religiós ens obre la finestra a poder descobrir aspectes culturals del nostre entorn i quines són les nostres arrels tant culturals com religioses.

La centralitat de la persona és primordial, i els cristians tenim com a referent màxim a Jesús de Natzaret.

Durant els diferents cicles formatius se t’oferiran pautes per poder trobar resposta a les teves inquietuds internes i descobriràs valors que no caduquen els quals ens ajuden a transformar de manera positiva la nostra societat, que en llenguatge religiós no vol dir altre cosa que construir el Regne de Déu aquí, avui i ara.

Segona llengua estrangera: Alemany

Aquesta matèria va dirigida a qualsevol persona que tingui ganes d’aprendre una llengua nova i estigui interessat en conèixer d’altres cultures. És recomanable tenir coneixements bàsics en llengua alemanya o haver cursat almenys un any l’assignatura en anys anteriors.

Tecnologia

Es treballaran aspectes relacionats en el desenvolupament de projectes, electrònica, automatització i robòtica, intel·ligència artificial i disseny assistit per ordinador. A més al llarg del curs es realitzaran projectes i pràctiques per assolir els diferents coneixements.