Informació matèries optatives – 1r Batxillerat

 Biologia, geologia i ciències ambientals

La Biologia és una assignatura fonamental pels alumnes que volen dirigir el seu futur a les branques lligades a la biomedicina, ciències mediambientals i ciències agroalimentàries. La visió a primer de batxillerat és àmplia a tots els regnes dels éssers vius i es concreta en certa manera en l’espècie humana. Es tracten temes com la bioquímica, genètica, evolució, anatomia, fisiologia, ecosistemes i medi ambient a més d’una comprensió àmplia del medi que ens envolta.

Cultura audiovisual

Ei, t’agrada perdre’t en una pel·li que et deixa amb la boca oberta, flipar amb els efectes especials d’una sèrie o desxifrar què t’intenta dir aquell anunci tan cridaner? Doncs aquesta assignatura és el teu lloc! Aquí exploraràs el món de les imatges, els vídeos i els sons que ens envolten cada dia a la televisió i a les xarxes, i aprendràs a entendre què hi ha darrere de tot plegat. A més, posarem en pràctica els coneixements adquirits per a crear els nostre propi contingut audiovisual (fotografia, vídeo, publicitat…)

 

Dibuix artístic I

Ei, tu! T’agrada dibuixar? Doncs aquí tindràs l’oportunitat de treballar en projectes artístics on aplicar les teves habilitats de forma creativa. A més, redescobriràs les principals tècniques del dibuix (el grafit, la tinta xinesa, l’aquarel·la…) a través de dinàmiques individuals i en grup. Si t’interessa l’art i tot el que l’envolta, aquesta és la teva opció!

 

Dibuix Tècnic I

La matèria Dibuix tècnic desenvolupa la visió espacial de l’alumnat en representar l’espai tridimensional sobre el pla, per mitjà de la resolució de problemes i de la realització de projectes tant individuals com en grup. Dota l’alumnat d’un instrument eficient per comunicar-se de manera gràfica i objectiva per expressar i difondre idees o projectes d’acord amb convencions que garanteixen la seva interpretació fiable i precisa. És una matèria necessària per a carreres com a arquitectura, disseny, belles arts, enginyeries..

Economia

Vols entendre el que passa al teu voltant? Què és l’economia? Com t’afecta?

Aquesta matèria et donarà les eines necessàries per poder prendre les teves pròpies decisions amb repercussió econòmica i financera de manera raonada i responsable.

Alguns dels sabers bàsics que treballaràs són: escassetat econòmica, presa de decisions, fallides de mercat, pensament crític, desenvolupament sostenible, benestar, polítiques econòmiques, globalització, repetes actuals de l’economia…

Per fer Economia de 1r de batxillerat, no és necessari haver fet la matèria d’Economia i Emprenedoria de 4t d’ESO.

Economia, emprenedoria i activitat empresarial

Vols entendre que és l’economia i com t’afecta? Vols crear la teva pròpia empresa?

Aquesta matèria et facilitarà uns coneixements que et permetran estudiar la realitat econòmica actual i com aquesta ens afecta en els diferents àmbits de la nostra vida, amb especial atenció en el món de l’empresa.

Alguns dels sabers bàsics que treballaràs són: presa de decisions econòmiques, desenvolupament sostenible, pensament crític, habilitats emprenedores, gestió empresarial (màrqueting, finaçament i inversió, producció, recursos humans), innovació, model de negoci, pla d’empresa…

Per fer Economia, Emprenedoria i Activitat Empresarial de 1r de batxillerat, no és necessari haver fet la matèria d’Economia i Emprenedoria de 4t d’ESO.

Física i Química

Recomanada per aquells alumnes interessats a fer estudis universitaris de caràcter científic.

 

Grec I

Vols saber qui eren Ἀθἠυα, Ζεῡς, Άφρωδιτ…. i a més saber llegir els seus noms en versió original? O qui era Europa, o com es varen crear les Columnes d’Hèracles?
T’agradaria aprendre una nova llengua ben diferent a la nostra? Si t’agraden els
idiomes, la cultura en general i aprendre moltes coses, ja ho saps, has de triar Grec i fer un Batxillerat humanístic.

 

 Història del món contemporani

La matèria d’Història del Món Contemporani és una àrea fonamental en la formació humanística d’un futur universitari i ens proporciona uns coneixements precisos, amplis i detallats que serviran de base per desenvolupar sense dificultats les matèries de 2n de Batxillerat, especialment la d’Història d’Espanya. Amb aquesta matèria l’alumne pot conèixer etapes molt interessants de la història universal com les revolucions francesa i russa, el moviment obrer, el sufragisme i el feminisme, els feixismes, la 2a Guerra Mundial, la guerra freda i la globalització la qual cosa permetrà entendre les bases del món actual. Es treballaran tècniques d’anàlisi i comentari de textos, mapes, gràfics, pel·lícules i obres d’art la qual cosa dotarà als alumnes de destreses imprescindibles per superar el segon curs de batxillerat i la PBAU. Es tracta d’una matèria que es pot cursar independentment del tipus d’estudis que tingui previst realitzar en un futur, encara que seria recomanable per aquells que vulguin cursar estudis relacionats amb les humanitats, les ciències socials, el dret i l’economia

Història i cultura de les Illes Balears

Aquesta matèria la pot cursar qualsevol alumne amb inquietud, per la història, l’art i la cultura de les Illes Balears. La matèria ajudarà a l’alumne a ubicar, analitzar i contextualitzar el nostre patrimoni històric, monumental, artístic i cultural. Es tracta d’una matèria que té l’objectiu de dotar a l’alumnat d’una cultura general independentment del tipus d’estudis que tingui previst realitzar en un futur, encara que seria recomanable per aquells que vulguin cursar estudis relacionats amb el turisme, la cultura, l’oci i les humanitats. Durant el curs es duran a terme sortides o visites culturals per tal de conèixer de primera mà una part del patrimoni de diferents èpoques de la història.

 

 

Literatura Universal

La matèria de literatura universal s’organitza a partir de quatre fils temàtics: el jo, els altres, el món i la naturalesa. La lectura guiada ens apropa a les obres clau de la història de la literatura per fer-ne una anàlisi comparativa amb obres i manifestacions culturals de totes les èpoques, inclosa l’actual. La lectura autònoma es presenta com una font de plaer. L’assignatura està oberta a incloure en el seu dia a dia projectes d’innovació educativa, com ha estat en els darrers cursos el projecte MAP Teatre que ha tingut una valoració molt positiva per part de l’alumnat. Finalment, l’assignatura es desenvolupa en un format digital a la plataforma moodle.

 

Llenguatge i pràctica musical

Les finalitats de la matèria són la pràctica de les destreses musicals (la interpretació instrumental i el cant), l’escolta significativa de la música actual i d’altres èpoques, la creació amb eines digitals i instruments musicals, i la dimensió estètica, social i cultural del fet musical.
La motivació compartida, la constància, la pràctica, tant individual com en grup i la comprensió de l’exigència del fet musical són fonamentals.
Haurem de fer pinya!

Programació i tractament de dades I

T’imagines poder entendre com funcionen les aplicacions que fas servir cada dia? Saber què hi ha darrere d’un videojoc, d’un web o d’un sistema de recomanacions com els de Netflix o Spotify? Aquesta optativa és una oportunitat per començar a parlar el llenguatge del futur, i adquirir coneixements que et seran útils tant si vols estudiar enginyeria, informàtica, economia, ciències socials o tractament de dades, com si simplement vols entendre millor el món digital.

No cal que siguis un expert en ordinadors ni que vulguis dedicar-te a la informàtica. Només cal que tinguis curiositat, ganes d’aprendre i una ment oberta per entendre com es construeixen les eines digitals que formen part del nostre dia a dia.

Des del primer moment et posaràs a pensar com un programador: analitzant problemes, imaginant solucions i convertint-les en codi. Descobriràs què són els algorismes, com funcionen les estructures de control i aprendràs a escriure els teus primers programes amb llenguatges de programació reals, dels que s’utilitzen professionalment. I no només això: començaràs a entendre com es tracten i s’organitzen les dades, que són el cor de moltes de les decisions que es prenen avui en empreses, hospitals, governs i pràcticament qualsevol àmbit professional.

Tot això, no des d’una teoria avorrida, sinó amb projectes reals, amb aplicacions pràctiques i amb la satisfacció de veure com el que fas funciona.

Aprendràs a treballar de forma organitzada, a documentar el teu codi i a presentar-lo de manera que qualsevol persona pugui entendre el que has creat.

A més, estaràs desenvolupant habilitats que et serviran per a qualsevol carrera universitària o cicle formatiu relacionat amb la tecnologia, les ciències o l’anàlisi de dades: pensar de forma estructurada, trobar solucions creatives, ser autònom i tenir iniciativa.

 

Religió catòlica

L’assignatura de Religió és una àrea del currículum que ens ajuda a comprendre la dimensió humana i transcendent de la vida.

És una àrea transversal i, per tant, t’ofereix la possibilitat d’interaccionar el que vas aprenent a altres àrees.

L’assignatura ens mostra unes pautes on poder parlar d’Ecumenisme i de relacions interreligioses.

No podem entendre el món mediterrani i la civilització occidental sense conèixer el fet religiós.

El fet religiós ens obre la finestra a poder descobrir aspectes culturals del nostre entorn i quines són les nostres arrels tant culturals com religioses.

La centralitat de la persona és primordial, i els cristians tenim com a referent màxim a Jesús de Natzaret.

Durant els diferents cicles formatius se t’oferiran pautes per poder trobar resposta a les teves inquietuds internes i descobriràs valors que no caduquen els quals ens ajuden a transformar de manera positiva la nostra societat, que en llenguatge religiós no vol dir altre cosa que construir el Regne de Déu aquí, avui i ara.

Segona llengua estrangera: Alemany

Aquesta matèria va dirigida a qualsevol persona que tingui ganes d’aprendre una llengua nova i estigui interessat en conèixer d’altres cultures. És recomanable tenir coneixements bàsics en llengua alemanya o haver cursat almenys un any l’assignatura en anys anteriors.

Tècniques experimentals

Aquesta assignatura és molt important pels alumnes que cursin biologia i física i química, ja que ens permet comprovar in situ les situacions que tractam a les matèries mare. Aquí donam una visió aplicada als estudis teòrics. Es poden fer treballs al laboratori a nivell bioquímic, anàlisis d’aliments, anàlisis de contaminants, i altres aspectes relacionats amb les ciències experimentals.

Tecnologia i enginyeria I

Els alumnes, mitjançant projectes de disseny i recerca, fabricaran, automatitzaran i milloraran productes que donin resposta a problemes plantejats, amb un enfocament ètic i sostenible.
Es tracta al llarg dels dos cursos de idear i crear productes, així com el seu cicle de vida, els criteris de selecció de materials i les tècniques més apropiades per a la seva transformació, ús de sistemes mecànics, elèctrics i electrònics. Sabers relacionats amb la informàtica com la programació textual i les tecnologies emergents per a la seva aplicació a projectes tècnics i sistemes per al control automàtic mitjançant simulacions i/o muntatges de projectes.

Treball de recerca

T’agradaria dur a la pràctica les teves inquietuds ?
Et vols preparar pels estudis universitaris ?
Vols aprendre com elaborar un treball acadèmic ?
Aquesta assignatura és important pels alumnes que :

  • Volen continuar els estudis després de cursar el batxillerat.
  • Volen entendre i desenvolupar el mètode científic com a principi de la recerca.
  • Volen desenvolupar la sensibilitat artística o literaria
  • Volen enriquir-se culturalment.

El TRB et prepara per aprendre i aprofundir en els temes que et captiven. T’obri les portes al coneixement, a l’intel·lecte, a la sensibilitat i motivació personal.
En definitiva, l’assignatura de Treball de Recerca de Batxillerat ofereix:

  • Un aprenentatge personalitzat i significatiu.
  • Desenvolupar les teves competències.

 

Unió Europea

Aquesta matèria la pot cursar qualsevol alumne amb inquietud per la Unió Europea, una entitat teòricament es basa en el compromís de promoure i protegir els drets humans, la democràcia i l’Estat de Dret, el progrés econòmic, la cultura i la ciència tant al continent europeu com a la resta del món. Coneixerem la història de la seva construcció, les seves institucions, la carta de drets fonamentals, les polítiques europees, (PAC, Erasmus, …), etc., i debatrem sobre europeisme i antieuropeisme.