Agenda 2019-20


En relació a la polèmica sorgida per la imatge de la contraportada de la nostra agenda escolar per al curs 19-20.
Volem dir:

Les dues imatges que apareixen a la portada i contraportada de la nostra agenda no han estat dissenyades amb la intenció d’acabar com a tals, si no que són fruit de la feina feta pels nostres alumnes de 1r d’ESO del curs passat en el marc del projecte Sonart que duem a terme des de fa dos cursos acadèmics amb molt d’èxit entre alumnes, pares, professors, premsa, televisió…fins el punt d’haver estat convidats a participar en la darrera Nit de l’Art de Campos a l’edició d’agost de 2019.
L’objecte que apareix a la imatge de la contraportada, origen de la suposada polèmica que ens ocupa, és un dels 30 resultats produïts pel esmentats alumnes en l’exercici de crear un ready-made després d’haver estudiat el Dadaisme i, més concretament, l’obra de Marcel Duchamp.
Els nostres alumnes ja saben què és un ready-made dins la història de l’art i han experimentat amb èxit l’art conceptual. Per crear un ready-made cal partir d’un objecte produït en massa, desfer-se del seu concepte, funció i context per crear una nova expressió i una nova idea a la qual se li posa un títol.
Dins del projecte Sonart, els alumnes fan un recorregut al llarg de la història de l’art i la música. Analitzen els canvis del concepte d’art i d’artista, així com del cànon de bellesa des de les venus prehistòriques a la Barbie.
No explicarem aquí passa a passa quin va ser el procés de creació del ready-made que ens ocupa, únicament enumerarem algunes de les idees treballades amb l’alumnat:

  • Els nins aportaren dos objectes, exemples clars de consum en massa, que simbolitzen l’assoliment d’una suposada felicitat i perfecció que genera automàticament una acceptació social.
  • Debateren sobre si aquesta perfecció suposava una felicitat real, si vestir a la moda era una necessitat bàsica o supèrflua.
  • Reflexionaren sobre si el cànon de bellesa que expressa una Barbie condiciona o no la vida a l’adolescència, els hàbits alimentaris, el consumisme innecessari de moda…
  • La conclusió final amb el títol “Per favor, recicla’m” pretenia abastar el reciclatge des de dues vessants: reciclar el plàstic que ens ofega i reciclar el concepte de dona-barbie.
    Al 1917 Marcel Duchamp va revolucionar el concepte d’obra d’art i d’artista amb un urinari i la seva obra La Font, sembla que un segle després som allà mateix la qual cosa ens encoratja a seguir amb la nostra tasca d’educar per a un món millor.
Retall premsa Sonart