Míriam Hatibi a l’IES Damià Huguet


Avui ens ha visitat a l’institut na Míriam Hatibi, una activista catalana per la convivència i la llibertat que s’ha convertit en la veu de la comunitat musulmana després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Ha vingut al nostre centre per fer una xerrada als alumnes de 4t d’ESO sobre la diversitat cultural del món actual i, especialment, per mostrar la realitat del col.lectiu musulmà. Ha estat acompanyada per Maria Roca i dues amigues seves campaneres.

En una sala d’actes plena de gom a gom d’alumnes i professors, ha començant parlant del que explica al seu llibre “Mira’m als ulls” per després contestar les nombroses preguntes que li han fet els estudiants. Amb un verb galopant, segur i fluid ha desmuntat bona part dels tòpics i estereotips que han anat sorgint al llarg de l’hora llarga que ha durat el col.loqui.

El pensament de Míriam Hatibi queda patent en el llibre que va escriure arran dels atemptats del passat 17 d’agost a Barcelona. Amb motiu d’aquests fets, na Miriam, filla de marroquins que varen arribar a Catalunya als inicis dels noranta, proposa que ens qüestionem la dificultat per acceptar la diversitat cultural de la societat actual, on la proporció d’immigrants d’origen musulmà ha anat creixent els darrers anys.

Filla de pares marroquins, Míriam Hatibi va néixer a Barcelona, va cursar un grau en International Business Economics a la Universitat Pompeu Fabra i un postgrau en Internacionalització a la Universitat de Barcelona. Actualment treballa com a analista en una agència de comunicació basada en data mining en xarxes socials.

En les seves intervencions als mitjans de comunicació sovint reivindica la falta de representació de les dones i sobretot de les filles d’immigrants. Advoca per uns mitjans que no estereotipin tant la dona musulmana i que siguin més plurals. Com a musulmana, defensa un feminisme diferent a l’hegemònic però que comparteix el mateix fons amb una forma diferent. En les seves aparicions als mitjans sempre porta vel, que també ha estat motiu de debat en la seva intervenció.

Arran dels atemptats terroristes de l’agost del 2017, Míriam va posar-se sota el focus per condemnar amb vehemència el terrorisme, en una manifestació a la Plaça Catalunya que va aplegar centenars de musulmans. Com a portaveu de la FIB, va ser escollida per llegir un manifest en la massiva manifestació que tingué lloc a Barcelona el 26 d’agost del mateix any.