Projecte Disfruita


[vc_row][vc_column][vc_column_text]La comissió de Salut ha decidit posar en marca un projecte de promoció del consum de fruita: el projecte disfruita.

PROJECTE DISFRUITA: PROMOCIÓ DEL CONSUM DE FRUITA ENTRE L’ALUMNAT DEL IES DAMIÀ HUGUET

Per millorar la salut cal menjar fruita i verdura en cada àpat, tant a casa com a l’institut, a més detenir un estil de vida actiu: caminar, pujar escales, jugar, fer esport…

Però per aconseguir aquest estil de vida a l’alumnat cal potenciar accions que afavoreixin la adquisició de nous hàbits saludables.

En base a aquest idea s’ha iniciat amb l’alumnat de 1r ESO el Projecte: DisFRUITA coordinat per la Comissió de Salut amb la col·laboració dels tutors/es dels grups.

El que es busca amb aquesta nova iniciativa, és potenciar el consum de fruita i verdura entre els escolars per tal de què aquests adquireixin, bons hàbits alimentaris i puguin esdevenir en un futur, adults amb una responsable alimentació i cura de la pròpia salut.

Els objectius són:

 • Proposar el consum de fruita com una alternativa excel·lent al consum d’altres aliments per berenar, tan a l’institut com a casa.
 • Incrementar el consum de fruita per berenar a l’institut.
 • Educar sobre la importància del consum de fruita diari, també a casa.
 • Informar sobre els beneficis de l’increment del consum de fruites.
 • Desenvolupar diferents activitats que promoguin el consum de fruita (concursos, sortides).

Com ho farem?

1.- Presentar a l’alumnat de 1er ESO la informació bàsica de que és un berenar saludable. En que consisteix i quins beneficis aporta.

2.- Adherir-nos al Programa 2017-18 pel consum de fruita i hortalisses a les escoles, iniciativa de la Unió Europea amb l’acció conjunta dels departaments d’Agricultura, Salut i Ensenyament, que consisteix en distribuir gratuïtament fruita fresca a l’alumnat.

3.- Dissenyar el sistema de repartiment de fruita a tot l’alumnat del centre mitjançant el voluntariat de 1er ESO del projecte DisFRUITA. Cada dijous durant els mesos de novembre a gener, l’alumnat de 1r ESO repartiran la fruita rebuda segons el calendari de la campanya.

4.- Elaborar amb la col·laboració de la Comissió TIC/TAC un vídeo informatiu dels beneficis del berenar saludable.

5.- Projectar el vídeo al hall del centre cada dijous, quan es fa el repartiment de la fruita durant el temps de l’esplai.

6.- Fer visible el Projecte dins l’entorn escolar mitjançant el guarniment de les aules de 1er ESO amb dibuixos i diferents lemes que fomentin el consum de fruita. Recordatori constant de la importància del berenar saludable.

7.- Concurs de BERENAR SALUDABLE: DisFRUITA

L’alumnat de 1er ESO cada dia del Programa que mengin fruita, podran agafar un gomet que identificarà que n’han menjat. Els gomets s’enganxaran a un quadrant penjat al suro de cada classe amb el nom de tot l’alumnat i els dies de campanya.

Al final de la campanya es comptabilitzarà la classe que ha consumit més fruita i es premiarà amb un berenar saludable.

8.- Tallers i xerrades sobre berenar i alimentació saludable (possible participació de tota la Comunitat Educativa)

9.- Possible sortida a visitar una explotació ecològica.

Es pretén amb les diferents accions afavorir la salut de l’alumnat, fomentar l’activitat física i promocionar el consum de fruites, verdures, fruita seca, llegums, aigua.

I també reduir el consum llaminadures, begudes refrescants, brioxeria i videojocs sedentaris.

Recomanacions finals

Molts estudis demostren els grans beneficis de consumir cinc racions al dia de fruites i verdures per la salut. És a dir tres peces de fruita i dues racions de verdura.

Què és una ració de fruita?

 • Una peça mitjana com ara poma, pera, taronja, préssec, etc.
 • Un o dos talls de síndria, meló, pinya, etc.
 • Un bol de cireres, maduixes, etc.

Què és una ració de verdura?

 • Un plat de verdura cuita, mongeta tendra, espinacs, crema de carbassó, minestra, etc.
 • Un o dos tomàquets amanits, etc.
 • Un plat d’amanida variada, etc.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]